12 Ocak 2012 Perşembe

PAPATYA FALI


PAPATYA FALI

“Düşeriz”… “Kalırız”… “Düşeriz”… “Kalırız”…

Dostlarımızla yaptığımız sohbetlerde konu basketbol ve Trabzonspor olunca, muhataplarımdan en sık duyduğum iki kelime bunlar… Kimi “düşeriz” diyor; kimi “kalırız”... Tıpkı papatya falı… Ama daha önce de dediğim gibi, bizim işimiz fal bakmak değil!

Bu seferki analizimiz yeni koç Halil Üner üzerine. Hocanın son dört sezonuna bir göz atalım.


2007 – 2008

TBL Darüşşafaka --- 7 Galibiyet – 8 Mağlubiyet - 15 maç (16. Haftadan lig sonuna kadar)

Göreve geldiğinde takım 2 Galibiyet – 13 Mağlubiyet ile son sıradaydı. Kadroya pivot Thomas Guinn ve forvet Lamar Johnson’ı ekledi. İkinci yarı boyunca 7 galibiyet elde edildi. Darüşşafaka ligde kaldı.

Yerli oyuncular:

Gardlar - Soner Şentürk / Barış Güney
Forvetler – Hakan Erol / Ceyhun Altay / Caner Şentürk
Uzunlar – Melih Yavşaner / Eren Beyaz / Kadir Çıpa
Yabancı oyuncular:

Gardlar - Eric Chatfield

Uzunlar - D. Lamar Johnson / Thomas Guinn

Daçka, o sezon ligin en çok sayı yiyen 3. takımıydı.
En az sayı atan 4. Takım
En çok şut kullanan 2. takım
En çok üç sayılık kullanan 5. takım
En az asist yapan takım
En az top kaybı yapan takım


2008 – 2009

TBL Kepez Bld. --- 11 Galibiyet – 10 Mağlubiyet – 21 maç (10. Haftadan lig sonuna kadar)

Göreve geldiğinde takım galibiyetsiz şekilde son sıradaydı. Devre sonuna kadar 3 galibiyet kazandı. McClinton, Saunders, Fitch ve Barış Güney takviyeleriyle ikinci devre 8 galibiyet daha aldı ve Kepez’i ligde tuttu.

Yerli oyuncular:

Gardlar -  Barış Güney / Arda Urcu

Forvetler – Hakan Erol

Uzunlar – Levent Bilgin / Mesut Ademoğlu

Yabancı oyuncular:

Gardlar - G. Fitch / D. McClinton

Uzunlar - Robert Traylor / Edmund Saunders

Kepez Bld., ligin en çok sayı yiyen 4. takımıydı.
En çok 3 sayılık şut atan 3. takım
En çok top kaybı yapan takım
En az asist yapan 5. Takım


2009 – 2010

TBL Aliağa Pektim --- 11 Galibiyet – 19 Mağlubiyet – 30 maç (Tam sezon)

Oyun kurucu Nesovic’in yerine McLinton, forvet Johnson’ın yerine Hosley, uzun Kedzo yerine Vukosavljevic değişikliklerini hemen sezonun ilk haftalarında yaptı. Önceki sene, son haftada ligde kalan Aliağa, bu sezonu tehlike yaşamadan rahat şekilde tamamladı.

Yerli oyuncular:

Gardlar - Kaan Üner / Ceyhun Altay

Forvetler - Reha Öz / M. İlkay Okay

Uzunlar - Emre Bayav

Yabancı oyuncular:

Gardlar – J. McLinton

Forvetler – Q. Hosley

Uzunlar - L. Gordon / V. Vukosavljevic

Aliağa Petkim, ligin en çok sayı yiyen takımıydı.
En fazla şut atan takım
En fazla üç sayılık şut atan 4. takım
En çok top çalan takım


2010 – 2011

TBL Aliağa Pektim --- 5 Galibiyet – 11 Mağlubiyet – 16 maç (Sezon başından 17. haftaya kadar)

Koç Halil Üner sağlık sorunları nedeniyle Aliağa’dan ayrılırken takım 5 galibiyetle 14. sıradaydı. Kalan 14 haftada 4 maç daha kazanıp ligi 9 galibiyetle 14. sırada tamamladılar.

Yerli oyuncular:

Gardlar - Kaan Üner / Barış Güney

Forvetler - Erdem Türetken / Polat Kaya / M. İlkay Okay

Uzunlar - Hüseyin Beşok / Levent Bilgin

Yabancı oyuncular:

Gardlar – J. Randle / A. Coleman

Uzunlar – B. Hunter



Halil Üner takımlarını analiz edince;
1 Hızlı, şutör/skorer bir gard (J. Randle, A. Coleman, G. Fitch, J. McClinton,D. McLinton, E. Chatfield)
2 Yüzü dönük oynayabilen, dış şutu olan PF (B. Boddicker, L. Johnson, O. Hosley -4 numara oynatmıştı-)
3 Undersized, ribaundcu pota altı oyuncusu (G. Whisby, G.Cline Heard, R. Traylor, L. Gordon, B. Hunter, V.Vukosavljevic)
4 Tamamlayıcı yerli oyunculardan uzunların dış şut özelliği vardır: (Burak Sezgin, M. Yavşaner, L. Bilgin, H. Beşok)
5 Tamamlayıcı yerli bir gard ve bir forvet oynuyor (Kaan Üner, Soner Şentürk, Barış Güney, Reha Öz, Ceyhun Altay, Erdem Türetken, Polat Kaya gibi)

Trabzonspor’un sıralamadaki yeri ve mevcut kadrosu Halil Hoca’nın daha önce görevi devraldığı takımlarla benzerlik arzediyor.

Devre arasına bir hafta kala, takım 2 galibiyetle son sıralarda yer alıyor. Kadroya baktığımızda ise koçun daha önce çalıştığı Levent Bilgin, Polat Kaya ve Kaan Üner’i görüyoruz. Hocanın, hücumda daha önceki takımlarında Barış Güney, Ceyhun Altay ve Hakan Erol gibi dış oyunculardan aldığı skor katkısını bu sefer Kerem Özkan vermeye çalışacak.

Yabancılarımız ise Halil Hoca’nın önceki takımlarındaki şablona birebir olmasa da genel olarak uymakta. Hızlı, şutu olan ve skorer iki gard (Gibson ve Robinson), yüzü dönük oynayabilen ve şut tehdidi olan PF (Randle) ile ribaundcu bir low-post oyuncusu (Brown).

Görünen o ki; yüksek tempoda oynayan bir hücum takımı olmaya gayret edeceğiz. Peki, bu haliyle, takımımız “hücum takımı” kimliğiyle hedefine ulaşabilir mi?

Oynadığımız 14 maçın yarısında 70 sayı barajını dahi geçemedik. Hatta hiçbir maçta 80’leri göremedik. Ligin en zayıf takımı Bandırma Kırmızı ile son derece yumuşak bir takım olan Antalya Bld. karşısında bile hücumda sorun yaşadık.

Sene başında, takımımız kaybederken, maç içerisinde kopuk kopuk da olsa mücadele gücünü artırıp savunmayı sertleştiriyordu. Sık sık zone defense deneyip bunda da kısmen başarılı oluyordu.

Eğer ki, atmakta yarışırsak çoğu zaman salonu boynumuz bükük terkedeceğimizden endişe duymaktayım. Savunma, çalışarak öğrenilecek bir olgudan ziyade “alışkanlık”tır. Büyük emek ve yardımlaşma ister. Belki kalan 15 haftada mükemmel savunma performansı göremeyiz; ancak mümkün süreler dahilinde sert savunma yapamazsak işimiz daha da zor.

Halil Hoca, izleyebildiğim Antalya BŞB ve Beşiktaş Milangaz karşılaşmalarında doğru 5’i bulmak için sık sık oyuncu değişiklikleri yapıyordu. Her oyuncusuna yaptıkları yanlış ve doğruları sıcağı sıcağına anlatıyordu. Bazen Kaan-Robinson-Gibson ile 3 oyun kurucu, bazen Brown-Levent-Randle ile 3 uzunu deniyordu. Yine de alınması gereken çok yol var.

Washington ve Jasaitis’den yoksun kadrosuyla Türk Telekom’a karşı alınacak bir galibiyet (ne kadar zor olsa da), ikinci yarı için umutları oldukça arttırır. Türk Telekom, ligin en skorer 5 takımı (81,4) ve en çok sayı yiyen 3. takım (82,0). Ligin en az 3 sayılık atış kullanan takımı. Buna karşın en çok 2 sayılık şut atan takım Telekom. Faul çizgisine en sık giden takım da Türk Telekom. Ligin en fazla hücum ribaundu alan birinci, en çok savunma ribaundunu alan ikinci takımı. Toplam ribaundlarda da ilk sıradalar. En çok top kaybeden 2. takım. Başta Randle olmak üzere tüm oyuncularımız için iyi bir test maçı olacak.

Saha içindeki sorunlar bir yana, bir de saha dışı var ki… Kolay değil… Dileğimiz, dualarımız, varsa yapabileceklerimiz Trabzonspor için!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder